Skip to content

Kampjujutsu

Kampjujutsu är Sveriges första och enda fullkontaktsjujutsustil. Till alla graderingar fr.o.m. brunt bälte ingår fullkontakts MMA-matcher. Kampjujutsuns egen stiltävling är fullkontaktsjujutsu, enkelt förklarat en mix av knockdownkarate och BJJ.

I stilen kampjujutsu sätter vi realismen i våra tekniker högt – det ska fungera på matcher och i verkligheten.

Systemet kom på pränt i vår ”lilla röda” bok 1997. Ansvarig för sammanställningen, den s.k. läroplanen, till de olika nivåerna var Christer Andersson från Örebro.

BokMen vi går tillbaka lite i tiden så ni får en historia om skapandet av KJJ…

Crille och hans bror Peter började med boxning som 12-åringar. Flera års träning och tävlande, särskilt för Peter, har påverkat vår stil mycket i den stående delen.
Crille sadlade om vid 19 års ålder och började träna jujutsu. Stilen som fanns då var den som idag kallas ju-jutsu kai. Träningen bedrevs i Budoklubben Mifuné i Örebro. Han tränade för flera av landets ledande tränare och tog svart bälte efter 4 år (vilket inte betyder särskilt mycket då mycket var uppvisningsbetonat i den stilen).

1992 rivstartade Örebro Kampsportförening med 116 nybörjare första terminen. Efter 3 år var vi uppe i 300 medlemmar och idag är vi ca 1000 aktiva tränande per termin (idag har vi dock 10 sporter på programmet).

1997 var vårt nya egna graderingssystem klart och kampjujutsuboken hämtades på tryckeriet i Skänninge.
Systemet var (och är) inspirerat av de bästa kampsportare vi mött under åren och alla tävlingar vi deltagit på.Brodyr
Alla distanser tränas, d.v.s. spark-, slag-, kast- och marktekniker.
Graderingssystemet sträcker sig från 5 kyu, gult bälte, via orange, grönt, blått och brunt till svart bälte med 4 dan-grader. Barn- och ungdomssystemet, från 5 år upp till ca 15 år, har 10 mon-grader.
Kampjujutsu tränas idag på 6 svenska klubbar, ett 10-tal klubbar i Tyskland samt 2 klubbar i Finland.

Frank Witte, dubbel Europamästare och Världsmästare i jujutsu, förändrade helt vårt sätt att träna, när Crille träffade honom 1992 på påsklägret i Linköping. Frank är den som varit vår största inspirationkälla inom KJJ. Han driver flera KJJ-klubbar i Tyskland och är graderad till 6:e dan i KJJ och är tillsammans med Christer, också 6:e dan, de högst graderade i vårt system.

Ett viktigt inslag i vår stil är 20-mannakampen till svart bälte, vilket innebär tjugo tvåminuters fullkontaktsmatcher i följd, utan paus, mot olika motståndare. Detta gör alla våra svartbälten väl förtjänta av sina grader. Även om de inte tävlar så måste de träna rätt och fightas mycket innan de når svart bälte. Detta ger vår stil en bra värdemätare på träningen och vad som funkar. Det tar c:a 10 års hård träning innan eleven normalt är redo för detta.

 

CrilleÖver 50 jujutsukämpar har genomfört 20-mannakampen under kampjujutsuns första 20 år. Bland dessa kan nämnas:
• Frank Witte: Världsmästare, 2-faldig Europamästare, 16-faldig Tysk Mästare i jujutsu
• Simone Schmitt-Jacobs: VM-2:a i jujutsu, Världsmästarinna i combat jujutsu
• Juhanni Järlinge: Europamästare i kyokushinkai karate (fullkontakt)
• Roland Cronestad: Svensk Mästare i jujutsu, bjj och grappling-pionjär,
• Gunnar Blomkvist: 2-faldig Europamästare bjj
• Christer Andersson: Svensk Mästare i Combat jujutsu, VM-3:a WKF sportjujutsu + 30-mannakamp mot bl.a. Magnus Cederblad (Europamästare i jujutsu med SM-guld i bl.a. taekwondo, kickboxning och judo), Frank Witte (se ovan) och Ricard Carneborn (VM 3:a & flerfaldig svensk mästare i jujutsu).
• Helena Andersson: 62 år när hon tog svart.
+ många andra duktiga fighters.

2009 har hela systemet genomgått en revidering och det “nya” KJJ-systemet är ännu mer anpassat till hur vi tränar och tävlar. Nu finns ännu tydligare pedagogik och utvecklat teknikval i läroplanen och systemet är mer flexibelt för att passa olika fighters ännu bättre. Den 3:e revisionen är på gång och beräknas att vara klar någon gång under 2017.

 

KJJ enligt Wikipedia:

Kampjujutsu grundades av Christer Andersson 1996, i samarbete med bl.a. Frank Witte (2-faldig världsmästare i jujutsu). Stilen har stående tekniker från muay thai, nedtagningar, och markkampstekniker från Brasiliansk jujutsu, och kan således sägas vara ett MMA-koncept enligt modern standard.

10 oktober 2009 hölls den första tävlingen i fullkontaktsjujutsu, som är kampjujutsuns egna öppna tävlingssystem. Regelmässigt kan det sägas vara en blandning av knockdownkarate och brasiliansk jujutsu.

Crille
Christer Andersson, stilansvarig

För tider, se schema.